A felsoroltakat összekeverjük az étolaj, a tojás és a tej kivételével. Utána gyurjuk össze az étolajjal, majd a tejjel összevert tojással. Ha túl „tapadós”, annyi lisztet teszünk hozzá, amíg el nem válik az edénytől. Ezután még 3-5 percig dagasztjuk, hogy jó sok levegő kerüljön bele, így szép magas könnyű tészta lesz.
40 percig kelesztjük.
Ezt a tésztát én vagy a gázsütő sütőtálcáján, vagy teflonos pizzaformában sütöm.
Ugyanúgy készül, mint az előző, csak ezt pizzasütő /kő/tálon kell sütni.
Nálam így néz ki a pizza:
Pizzatészta 3.
Hozzávalók: 40 dkg finomliszt /felesben keverve rétesliszttel/, 2 dkg élesztő /vagy 1 csomag szárított élesztő - általában a "belvárosi orvost" használom - Dr. 5ker :), de dupla adagnál - utálom a reklámot, de kénytelen vagyok leírni: saf-instant francia gyorsélesztő/, 2 kv-s kanál só, 1 kv-s kanál cukor, 3 evőkanál olivaolaj, összesen 2,6 dl folyadék. Ezt én úgy keverem, hogy 1 dl tej, 1,6 dl víz.
A kelesztés ideje továbbra is 40 perc, viszont utána ismét át kell dagasztani, majd ismét 40 perc kelesztés. Ezt 2-szer kell /lehet többször is, Olaszország egyes részein pl. fél napon keresztül kelesztik a tésztát/ megismételni.
Ez a tészta villanysütőben készül, maximum, azaz 260 oC-on sütsd! /A légkeverés + 20 fokot hozzáad! Ezt vedd figyelembe egyéb ételek elkészítésénél!/
Ha „Pompos”-t, vagy más néven „Lagallo”-t /kenyérlángost/ akarunk készíteni, javaslom az általam nemrég felfedezett „Pizzalisztet”. Magyar termék és tökéletesen bevált.
Azt ne felejtsük el, hogy a kenyérlángost tejföllel kenjük meg, majd apróra vágott fokhagymát szórjunk rá. Alapfeltét a kockázott bacon és sok hagyma. Sajtot nem szokás rátenni, de ízlés kérdése. Ugyanígy mindenféle feltét lehet, akár pörköltmaradék, vagy kolbász.
Kiegészítés: Sajna "pizzaliszt"-et már nem kapni. Helyette kenyérlisztet használok a pomposhoz.