1. Hogyan lesz puha a máj?
Nagymamámtól és az ő korosztályától mindig azt hallottam, hogy a májat csak a sütés-főzés végén szabad besózni, különben megkeményedik.
Amit viszont - ezzel ellentétben - javaslok:
A megtisztított /az az elkészítendő ételtől függően darabolt/ májat mindkét oldalán besózzuk, majd 20-30 percig hűtőben tároljuk. Közvetlenül a felhasználás előtt vesszük ki és panírozzuk be, vagy éppen resztelt májnak helyezzük az edénybe.
Aki nem hiszi el, hogy a máj puhább-omlósabb lesz, annak javaslom, hogy próbálja ki kisebb mennyiséggel. Nem fog csalódni.
2. Ha elsóztad az ételt: - késhegynyi szódabikarbona közömbösíti.
- almaecetet cukoral kikeversz, majd addig adagolod, amíg elfogadható nem lesz
- levesnél: tojásfehérjét keversz bele, majd amikor az felszívta a sót, kiveszed
- reszelt nyers! krumpli is segíthet
3. Ha a babot beáztatod és teszel bele 1 kv-s kanál szódabikarbonát, fele annyi idő alatt puhul meg, azaz a főzési idő csökken.
|