Sertéslapocka burgonyafészekben
Ez az egyik kedvenc „vendégváró” kajám, mert nem igényel sok időt a tényleges elkészítése, a vendégek pedig kellemesen meglepődnek, hogy hipp-hopp finom vacsit kapnak. :)))
Hozzávalók: 40 dkg csontozott sertéstarja /4 cm vastag/, 30 dkg fagyasztott hasábburgonya, ½ liter tejszín, 40 dkg reszelt sajt /érdemes vegyes sajtból/, 2-3 ek. vaj /olaj/, ¾ tk. só, ¼ tk. bors.
Elkészítése: Serpenyőben felolvasztunk egy kis vajat. A hús mindkét oldalát megsütjük, majd tűzálló tálba helyezzük. A fagyasztott burgonyát a hús köré szórjuk, mindkettőt megsózzuk, borsozzuk. A tejszínt és a sajtot összekeverjük és a felét a burgonyára öntjük. A tálat a sütő közepébe toljuk, 15 perc után a tejszín másik felét is a burgonyára öntjük és készre sütjük. /kb. + 15 perc/. Sütési hőmérséklet: kb. 220 fokon. /gázsütő: 4-5 fokozat/
Természetesen további ízesítés is lehetséges, de csak a húsnál érdemes. Én fokhagymát, paradicsom és paprika szeleteket, vagy éppen csak egy fél fej szeletelt hagymát szoktam még sütés előtt a húsra tenni.
------------------------------------
"Kemencés"
Egy alkalommal ettem u.n. „Kemencés” ételt.
Az alapanyag és a fűszerek megállapítása, az elkészítés egyszerűsége besorolta kedvenc ételeim közé.
A problémám ott kezdődött, hogy nincs kemencém. Azért, hogy valamelyest hasonlítson az íze az eredeti ételhez, azon gondolkoztam, hogyan süssem át. Először római tálra gondoltam, végül pizzatálon sütöttem. Legalább kövön sült. Mivel elég idiótán nézett ki, hogy a hússzeletek árválkodnak a tál közepén, úgy gondoltam, hogy megoldom egyben a köretet is, ezért ízesített krumlipürét készítettem, amit köré helyeztem.
Hozzávalók: 5-10 dkg vaj, 36 dkg csirkemell-filé, 10-15 dkg füstölt sajt, 6-8 szelet bacon, fűszerek. /só, fehérbors, fokhagyma./ A körethez: kb. 1 kg burgonya, 5 dkg vaj, fél fej vöröshagyma, só, fehérbors, tej /vagy tejszín/.
Elkészítése: A vajon a fűszerekkel megpárolom a csirkemellet, ráteszem a tálra, ráreszelem a füstölt sajtot és letakarom baconnel. Köré terítem az ízesített krumplipürét, ezután átsütöm. Kb. 20 perc magas hőmérsékleten. /Mivel a kőtál hajlamos elrepedni, így hideg sütőbe helyezem!/
A köret elkészítése: Megcsináljuk a krumplipürét, majd belekeverjük a hagymát és a fehérborst. Nehéz, igaz? J
------------------------------------
Kukoricaleves
Egy kedves ismerősöm kóstoltatta meg velem először ezt a levest. Húzódoztam, de kellemesen csalódtam. :)))
Hozzávalók: 1 l víz, 2 db csirkehúsleves kocka, 2 db tömlőssajt, 1 doboz kukoricakonzerv, reszelt sajt.
Elkészítése: 1 liter vízben felfőzzük a leveskockákat, belerakjuk a tömlőssajtot, amikor el kezd olvadni belerakjuk a kukoricát. Átforraljuk és ...... Ennyi! :))))) Gyors, igaz?
Tálaláskor reszelt sajtra szedjük a levest.
Hidegen is, melegen is fogyasztható.
------------------------------------
Tejfölös csirkemell „Kálmán féle kreáció”
Hozzávalók:
4 nagy szelet csirkemell, 1 doboz tejföl /450 g/, 10 dkg főzőmargarin, „ízvarázs” ételízesítő /1/2 evőkanál „sok zöldséggel, ½ evőkanál „zöldfűszeres”/, 1 közepes fej hagyma, 3 db paradicsom, 1 kv-s kanál őrölt bors, 2 gerezd fokhagyma, vagy 2 kv-s kanál fokhagyma-granulátum.
Elkészítése:
A vajban mindkét oldalán megpárolom egy kicsit a húst, majd felöntöm egy kevés vízzel. Fedő alatt tovább párolom, amikor a víz el kezd forrni, hozzáadom a fűszereket, ráteszem a felkarikázott hagymát és a szintén felkarikázott paradicsomot. Amikor a kevés hozzáadott víz elpárolog, leveszem a tűzről. A szaftot összekeverem a tejföl felével, és beleöntöm egy tűzálló edénybe, vagy tepsibe. Rárakom a húst úgy, hogy a tetejét borítsa be a megpárolódott hagyma és paradicsom. Ráfolyatom a maradék tejfölt, majd meglocsolom a tejfölös szafttal és készre sütöm. /Közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten kb. 10-15 perc/.
Bármilyen körettel fogyasztható.
Megjegyzés: Vigyázz, nagyon laktat! J
------------------------------------
Van olyan, hogy nincs kedvünk főzni, de a vendégek elé szeretnénk valamilyen ételt tenni. Sokan szeretik a "gyorséttermek", utcai árusok által kínált ételeket. Most az "Amerikai hot dog" thaiföldi utcai árusok által készített változatát írom le:
Amerikai hot dog
A hot doghoz a hozzávalók gondolom értelemszerűek. J Az elkészítés annyival másabb, hogy a kiflit félbe vágva forró platnin olvasztott vajon (esetleg teflon serpenyőben) kicsit megpirítjuk. A virslit vagy félbevágva, vagy irdalva szintén vajon megsütjük. A kiflire salátalevelet helyezünk, (+ olyan zöldséget, amit szeretünk, paradicsom, uborka, hagyma stb) erre tesszük a virslit, majd ketchupot, mustárt és majonézt csorgatunk rá. Szerintem - ha már "hot dog", akkor így az igazi.
|